BELEIDSPLAN 2024-2026

SVE-VHF Stichting Visueel Erfgoed – Visual Heritage Foundation
gevestigd te Amsterdam.
Postadres: Goilberdingerstraat 6, 4101 BP Culemborg.
stichting@sve-vhf.org

Inleiding

Om kunst en cultuur te bewaren voor toekomstige generaties dient het gedigitaliseerd te worden.
SVE-VHF verbindt heden en verleden met de toekomst.

Connecting past and present to the future.

Ars longa, vita brevis.

Missie/visie

Nog altijd wordt het werk van creatieve makers niet altijd als kunst erkend. Daardoor worden zij niet aan het werk gefilmd en worden zij niet professioneel geïnterviewd. Ook gaat hun werk soms verloren. Stichting Visueel Erfgoed wil deze leemte opvullen. Want tegen de tijd dat hun werk wel op waarde wordt geschat kunnen zij overleden zijn. In het verleden is dat meerdere malen gebeurd.

SVE-VHF wil dus deze makers aan het werk filmen en hen daarover interviewen.

Wij willen ook hun werk op de hoogst mogelijke kwaliteit digitaliseren en aan ons archief toevoegen, zodat volgende generaties ook van hun werk kunnen genieten.

Daarnaast willen wij documentairemakers actief benaderen om het restmateriaal van hun werk te digitaliseren en toe te voegen aan ons archief. We gaan daarbij respectvol om met hun auteursrechten.

Teveel films liggen in blik te verstoffen. Er is nauwelijks beeldmateriaal van cameramensen aan het werk, van hun gedachtegoed en creativiteit. Om nieuwe generaties te laten genieten en vooral te laten leren van dergelijk materiaal moet er meer materiaal gedigitaliseerd worden, meer documentaires gemaakt worden en meer worden gearchiveerd. Dit zelfde geldt voor de makers van stripverhalen. Hun originelen moeten op de hoogste kwaliteit worden gedigitaliseerd, net als de negatieven van fotografen.

SVE-VHF vindt het belangrijk dat het materiaal met medewerking van de cameramensen, fotografen en tekenaars wordt gedigitaliseerd en gearchiveerd. Als maker van de beelden weten zij het beste hoe de kleuren er uit moeten zien. Daarom worden zij betrokken bij de digitalisering.

Doelstelling

Een belangrijke manier om te zorgen dat toekomstige generaties toegang hebben tot het visueel erfgoed is het te digitaliseren, te indexeren en te archiveren. Indien nodig worden de uitingsvormen eerst gerestaureerd en zelfs aangeschaft.

Het proces van het creëren van deze kunstwerken kan alleen tijdens de creatie worden vastgelegd. Ook interviews met de makers zijn alleen mogelijk wanneer deze kunstenaars nog leven. SVE-VHF wil haar steentje bijdragen aan de geschiedschrijving door video opnames op de hoogst haalbare kwaliteit te maken van deze kunstenaars, ook als zij op dat moment nog niet als kunstenaars erkend zijn. Wat als kunst gezien wordt is immers afhankelijk van het tijdperk. Willen documentairemakers in de toekomst over deze kunstenaars een film maken, dan kunnen zij gebruik maken van de opnames van SVE-VHF. Als die opnames nu niet worden gemaakt, dan is dat straks onmogelijk.

Strategie

SVE-VHF wil in de komende beleidsperiode 2024-2026 vooral opnames maken van filmmakers en van auteurs van stripverhalen, te beginnen met de oudere generatie. Wij willen dit doen op de hoogste kwaliteit, maar met beperkte kosten.

Naast het maken van opnames en het digitaliseren van hun werk voor het SVE-VHF archief wil de stichting subsidie aanvragen voor een documentaire over het Amsterdams Stadsjournaal.

De ambitie is dat onze documentaires zowel in het Art-house circuit als op TV en internet te zien zullen zijn.
Behalve subsidie zal er via donateurs gezocht worden naar een bedrag van 3.000 euro per maand voor lopende kosten. Hiervoor is de ANBI-status belangrijk.
SVE-VHF wil een verdere samenwerking aangaan met EYE, stichting Beeld en Geluid, Het Stripschap, Stichting Stripverhaal, Topscans en andere partijen en sponsoren.

Een doel voor de langere termijn binnen het tijdsbestek van dit beleidsplan is het uitgeven van het boek ‘De Taak van de Chef-Cameraman’.

Huidige situatie

De stichting is opgericht op 2 februari 2018. In de afgelopen jaren zijn er contacten gelegd met potentiële sponsoren. De ANBI-status zal de komende periode zorgen voor meer contacten met donateurs.

Er zijn inmiddels goede contacten gelegd met belangrijke mensen in de Nederlandse filmwereld. Uit deze groep is een Comité van Aanbeveling opgericht. Deze belangrijke filmmakers steunen onze initiatieven tot het behoud van de kennis en ervaring van de Nederlandse film in de vorm van oral history.

In het verleden is hetzelfde al bereikt op het gebied van strips. Ook uit deze groep is een Comité van Aanbeveling opgericht, bestaande uit de belangrijkste Nederlandse striptekenaars en scenaristen. Een krachtenbundeling met Stichting Stripverhaal, dat een sterk overlappende doelstelling heeft, maakt meer mogelijk.

Er zijn goede contacten met Het Stripschap, de belangrijkste stichting in Nederland op strip gebied. Een verveelvoudiging van de activiteiten is mogelijk wanneer er structurele financiering komt.

Er is een start gemaakt met het digitaliseren en restaureren van klassieke strip pagina’s ter voorbereiding van de ondersteuning van de album uitgaven op hoge kwaliteit. Ook is er een start gemaakt met de restauratie van films. Details zijn te vinden in het activiteitenoverzicht.

Activiteiten van de organisatie

Concreet richt SVE-VHF zich de komende jaren op de visuele kunstvormen film en stripverhaal.
De stichting wil:

  • bestaande beelden van deze kunstvormen digitaliseren op de hoogst mogelijke kwaliteit.
  • opnames maken van het bespreken door de makers van de werken die zij gemaakt hebben.
  • opnames maken van de kunstenaars aan het werk.
  • contact zoeken met fotografen, tijdgenoten en familieleden van visuele kunstenaars en hun negatieven, foto’s en films digitaliseren.
  • contact zoeken met filmmakers en de ongebruikte opnames van hun films digitaliseren en opnemen in het SVE-VHF archief.
  • een index maken van alle beelden in het SVE-VHF archief.
  • de digitale bestanden verantwoord opslaan.
  • contacten leggen met organisaties met een vergelijkbare doelstelling om overlapping te voorkomen.
  • een index maken van alle beelden in de archieven van andere organisaties.
  • een index maken van de rechthebbenden van deze beelden.
  • het archief toegankelijk maken voor andere filmmakers.

Organisatie

SVE-VHF Stichting Visueel Erfgoed – Visual Heritage Foundation
gevestigd te Amsterdam.
RSIN nr: 8584.69.285
KvK nr.: 70811709
Postadres: Goilberdingerstraat 6, 4101 BP Culemborg.
stichting@sve-vhf.org

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

Rob Crawfurd, voorzitter en penningmeester. Van beroep documentairemaker, cameraman, producent en editor. Rob Crawfurd is de oprichter van de stichting, zijn betrokkenheid met SVE-VHF is overduidelijk.

Anita Vedder, secretaris. Van beroep directiesecretaris in de jeugdzorg, haar betrokkenheid komt voort uit de liefde voor film en haar interesse in de mens achter de camera. Zij vindt het belangrijk dat dingen worden vastgelegd om zo te kunnen overdragen aan volgende generaties, als educatie, maar zeker ook vanuit esthetisch en cultureel oogpunt.

Theo van de Sande is bestuurslid. Van beroep cameraman/cinematographer. Hij is een gerenommeerde cameraman in Nederland en het buitenland. Hij werkt voornamelijk in de Verenigde Staten. Zijn betrokkenheid komt voort uit de filmgeschiedenis van Nederland. Er zijn veel goede films gemaakt die niet goed zijn gedigitaliseerd, wat voor volgende generaties van groot belang is.

De bestuursleden zijn onafhankelijk en werken onbezoldigd. Zij ontvangen maximaal 150 euro aan onkostenvergoeding per maand.

De penningmeester is niet bevoegd om meer dan 1.000 euro per maand uit te geven zonder schriftelijke goedkeuring door de secretaris.

Er zijn geen werknemers in dienst. Het vergoeden van vrijwilligers zal zodra dit noodzakelijk blijkt worden besproken en vastgelegd.

SVE-VHF voldoet aan de regels voor corporate governance.

Begroting

De gelden worden beheerd door de penningmeester van de stichting conform de doelstelling van de stichting.

Tot nu is er geen tot weinig gebruik gemaakt van de inmiddels ontvangen giften. De geplande activiteiten voor de komende twee jaar zullen daar verandering in gaan brengen. Het zal mogelijk worden om de onkosten van vrijwilligers te vergoeden.

Zie activiteitenoverzicht.

Financieel Verslag en meerjaren begroting

2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026
Inkomsten
Subsidies
Giften in geld 130 1.200 1.200 1.200 2.400 2.400 3.600 3.600
Giften in natura 4.000 4.243 4.243 6.243 8.243 8.243 10.000 12.000
Sponsoren 105 40 60 100 200 400
Anders
________ _______ ________ ________ ________ ________ ________ ________
Totaal IN 4.130 5.548 5.483 7.503 10.653 10.743 13.800 16.000
Uitgaven
Huur
Reiskosten
Digitalisering
Opnames
Opslagkosten
Auteursrechten
Communicatie
Bankkosten 116 118 122 128 166 180 200 200
Vergoedingen 243 243 243 243 900 1.600 2.080
Overig
_______ ________ _______ _______ _______ _______ _______ _______
Totaal UIT 116 361 365 371 409 1.080 1.800 2.300
Verschil 4.014 5.202 5.187 7.132 10.244 9.663 12.000 13.700

Continuïteits-reserve

4.014 9.201 14.403 21.535 31.779 41.442 53.442 67.142